Search This Blog


Dalam satu hadith, Nabi saw bersabda "Banyak tertawa dan tergelak-gelak itu mematikan hati"

Banyak tertawa menjadikan hati kita semakin gelap, malap dan tidak berseri. Lampu hati tidak bersinar dan akhirnya terus tidak menyala. Hati tidak berfungsi lagi. Nabi Muhammad melarang umatnya dari gelak ketawa yang melampaui batas. Menurut hadith, byk ketawa mghilangkan akal dan ilmu. Barang siapa ketawa terbahak-bahak, akn hilang satu pintu drpd pintu ilmu.

Kenapa dilarang ketawa berdekah-dekah? Dalam keadaan suke keterlaluan, hati kita lalai dan lupa suasana alam barzakh yg bakal kita tempuhi kelak. Sedangkan dasyatnya alam tersebut tidak dapat dinukilkan dlm sebarang bentuk media. Kita sedang menuju ke satu destinasi yg belum tentu menjanjikan kebahagiaan abadi.. Sepatutnya kita berfikir bagaimana kedudukan kita di sana nanti, sama ada bahagia ataupun menderita. Bahagia di dunia bersifat sementara tetapi di akhirat berpanjangan tanpa had. Penderitaan di dunia hanya seketika tetapi di akhirat azab akan berterusan dan berkekalan. Merenung dan memikirkan keadaan ini cukup untuk kita meghisab diri serta menyedarkan diri kita tentang bahaya yang akan ditempuhi.

"Tertawa-tawa di masjid menggelapkan suasana kubur". Demikian ditegaskan oleh Nabi saw. Kita sedia maklum, kubur ialah rumah yang bakal kita diami dalam tempoh yang panjang. Kita keseorangan dan kesunyian tanpa teman dan keluarga. Kubur adalah satu pintu syurga dan pintu neraka. Betapa kegelapan disana, kita digelapkan lagi dengan sikap kita yg suka terbahak-bahak di dunia.

Ketawa yg melampaui batas menjadikan kita kurang berilmu. Apabila kurang ilmu, akal turun menjadi kurang. Kepekaan terhadap akhirat juga menurun.
Nabi saw pernah bersabda:"Barangsiapa tertawa-tawa melaknat dia oleh Allah[ Al-Jabbar]. Mereka yang byk tertawa di dunia nescaya byk menangis di akhirat."

Saidina Ali sentiasa mengeluh'....jauhnya perjalanan.....sedikitnya bekalan....' Walaupun hebat zuhud dan ibadat beliau, namun merasakan masih kurang lagi amalannya. Betapa kita yg kerdil dan malas beribadat ini sanggup bergembira 24 jam..!~

Dalam hadith lain, Nabi saw bersabda "Barangsiapa tertawa-tawa, nescaya meringankan oleh api neraka". Malsudnya mudah dimasukkkan ke dalam api neraka. Kita tidak pula dilarang menunjukkan perasaan suka terhadap sesuatu. Cuma yg dilarang ialah berterusan gembira dgn ketawa yg berlebihan. Sebaik-baik cara bergembira ialah seperti yang dicontohkan oleh Nabi saw. Baginda tidak terbahak-bahak tetapi hanya tersenyum menampakkan gigi tanpa bersuara kuat.

Para sahabat pernah berkata "Ketawa segala Nabi ialah tersenyum, tetapi ketawa syaitan itu tergelak-gelak".

Renung²kan lah..wahai sahabatku..

0 comments: